Opoe Roelofs
Logementhoudster 'opoe Roelofs'
vergroot foto

Logementhoudster 'opoe Roelofs'

Mies Waltman
Opoe Roelofs was logementhoudster. Het logement heette "het paard in de wieg" op het Rusland. Zo genoemd omdat opoe Roelofs als baby met haar wiegje in een steegje stond om buitenlucht te krijgen. Er stormde een Pruisische officier door de steeg en wierp de wieg om. De zwaar ingebakerde baby bleef ongedeerd. Het was aan het eind van de Franse tijd. In haar pension had zij het echtpaar De Rijke-van Schaik met dochtertje. Zij waren van plan om naar Paramaribo te emigreren. Doch hij stierf terwijl ze in het pension logeerden. Opoe trok zich het lot van de vrouw aan en beschouwde haar als eigen dochter. Mevrouw de Rijke ging wonen op de derde étage op de Kloveniersburgwal, boven J. W. Merkelbach sr. Dit leidde tot een huwelijk tussen Merkelbach junior en de jonge weduwe, die zich toen weer van Schaik noemde. Samen kregen ze nog 5 kinderen, waarvan mijn vader de oudste zoon was.
Opoe Roelofs werd de Compagnon van J. W. M. Merkelbach junior die op de Nieuwendijk ging wonen. Zij verkocht het logement en trok bij hen in.
In 1883 was er brand in de winkel. Ze moesten over de daken vluchten door een zolderraampje. Opoe Roelofs moest toen door de brandweer uit het raampje worden gezaagd.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest