Busé, de Rinus junior
Oude DKW
vergroot foto

Oude DKW

Rinus de Busé
Dit was mijn eerste auto; hij was van voor de oorlog. Hij had een houten carrosserie en een linnen dak. Ook aan de binnenkant was alles van hout. De versnellingshandle zat in het dashboard; daar moest je aan draaien om te kunnen schakelen. Als je pech had kon je de auto niet aanduwen. Eerst moest je de motorkap openen. Onder de kap zat een handle die je moest omzetten; pas daarna kon je hem aanduwen. Ik was toen al lid van de Wegenwacht; het ijzeren plaatje zat voorop de auto. Omdat er toen weinig auto's waren en dus ook weinig Wegenwachtleden, salueerden de medewerkers van de Wegenwacht, die toen op motoren reden, voor je als ze aan dat plaatje zagen dat je lid was.
Ik heb deze auto gekocht van een particulier in Haarlem voor f 1000,-Ik gebruikte de auto om handel te halen, tot in België aan toe. In Amsterdam was vlak na de oorlog nog geen handel te krijgen.
Deze foto is genomen in de Spinozastraat, waar ik toen woonde. In de oorlog werd de Spinozastraat omgedoopt in Andrieskade; dat gebeurde met alle Joodse straatnamen.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest