-
vergroot foto

Hoe het op school was in Marokko in de jaren ’50?

Khalid Bousoua is een oude vriend van mijn vader . Hij is 61 jaar oud en geboren in Marokko.Hij zat op school rond 1958.
Hij heeft vroeger op een heel strenge school gezeten in Marokko (titouan). Met ongeveer 60 leerlingen in een klas. Khalid zelf woont ook in titouan dus voor hem was het niet ver reizen.
In de klas zelf was het altijd benauwd. Lijkt me logisch met 60 leerlingen per klas. De kinderen waren ongeveer 12 tot en met 18 jaar oud. Een heel verschil dus tussen de kinderen. De klas zag er heel vies uit. De tafels en stoelen waren alemaal van houd en waren erg vies en verot. Er waren allemaal krassen op de muren en tafels. Het stonk er ook heel erg. En lesmateriaal was er ook niet veel of zo gezegd helemaal niet. De kosten van school waren ongeveer 1 euro per maand niet veel dus.
Het was er altijd druk. Niemand die er kon goed kon opletten. Als je vervelend was kreeg je klappen met een stok van een meter of 2.
Het was er wel heel erg grappig vond Khalid nu hij er over na denkt. Maar les volgen HO maar. Khalid was 1 van de vervelendste kinderen.” Hij zei ik mocht niet meer op die school blijven ,ik moest naar een soort kostschool , net een gevangenis was het. Ik moest alles daar doen: slapen, eten, drinken, leren echt van alles. Maar wat wel leuk was is dat je in het weekend naar huis mocht. Als je op die school niet je best deed werd je verbrand met een ijzerstaal. Als de meester vond dat je dom was, kreeg je een bordje op je voorhoofd met HMAR dat betekent dus EZEL.
Je had verschillende soorten straffen. Het was net een hel. Echt vergeleken met nu is er erg veel veranderd. De tafels en stoelen, echt alles is veranderd. Alles is goed in gericht. Kinderen van de zelfde leeftijd zitten bij elkaar.Kleinere klassen echt alles is verbeterd. Zo kun je nagaan wat het verschil tussen vroeger en nu is . Er is veel veranderd . Ook in Marokko. Dat was mijn interview met Khalid Bousoua.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest