klipper of andere boot
vergroot foto

Geboren op een klipper

Mijn vader was schipper en dat beroep oefende mijn grootvader ook al uit. Oorspronkelijk waren ze afkomstig uit Frankrijk, wat nog aan onze achternaam te zien is.
De broer van vader bouwde kerken en scholen en het vervoer van alle bouwmaterialen werd door grootvader en vader gedaan. Later vervoerde vader allerhande verschillende vrachten.
Toen ik in 1924 geboren werd, gebeurde dat op de boot! We lagen in de sluis en toen het water daarbinnen begon te stijgen, brak een kabel waaraan onze boot vastlag. Die liep toen op basaltblokken die daar lagen en schoot naar beneden. Door al die beweging is mijn geboorte begonnen, heb ik altijd gehoord.
Als geboorteplaats hebben ze toen maar Roozendaal genoteerd.
Het volgende schip dat we hebben bevaren, was een luxe Motor van 200 ton.
Daar hebben we met vier kinderen op gewoond! Er was een roef en een z.g. 'achterondertje'. Verder een keuken, w.c. en aan de achterkant twee slaapkamers, met stapelbedden en kooien. Vaak werd er nog 's nachts doorgevaren, als we al lagen te slapen.
Boven was een grote bank, heel breed en daar speelden we wel.
Zwemmen heb ik aan een lijn geleerd; als ik de kans kreeg lag ik in het water.
Zo herinner ik me De Klundert, een klein haventje, waar aardappelen werden geladen. Mijn grootvader zorgde er stiekem voor dat ik mijn diploma haalde, en mijn vader kreeg een rolberoerte, toen hij mij opeens het water in zag springen!
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest