chevrolet uit de jaren dertig
vergroot foto

Achter het stuur in korte broek

j. hoeve
Mijn jeugd bracht ik door in Landsmeer: je wist toen precies wie er allemaal woonden en je kende alle namen van de buren. Het was er nog heel erg rustig. Ik heb daar de mooiste tijd gehad van mijn hele leven.
Toen ik tien jaar was, ging mijn vader bij de burgemeester van De Beemster autorijles nemen. Die man was behalve burgemeester, ook examinator bij het afrijden.
Ik mocht altijd met vader mee; dus alles wat hij te horen kreeg, nam ik ook in me op! Heel af en toe mocht ik, op twee kussens gezeten, zelf oefenen. Ik ging zoveel mogelijk naar voren zitten om bij de pedalen te kunnen.
Vader had al bij voorbaat een auto gekocht, een tweedehands Chevrolet. Hij moest boter uit Zaandam halen en handelde ook in kaas en eieren. De hele week was hij bezig, want hij had veel vaste klanten.Zondag moesten we dus de voorraad in Zaandam op peil brengen, maar mijn vader was niet altijd zo fit; dan zei hij:"Weet je wat, jij kan ook rijden, ga jij maar alleen!" Ik kreeg een brief mee, waarop precies stond wat er nodig was.
Je zag geen smerissen in die tijd en ik zag geen gevaar. Ik reed gewoon over de wegen van Amsterdam naar Zaandam; veel verkeer was er niet in die jaren.
Toen ik achtien was, heb ik mijn rijbewijs aangevraagd en twee of drie dagen later kon ik afrijden, met succes!
Ik herinner me toch een spannend incident. In Zandvoort had vader ook hotels die van zijn diensten gebruik maakten.
Op een mooie zomerdag was vader binnen zijn waar aan het afleveren en ik wachtte op hem achter het stuur. Ineens verscheen een agent in creme-kleurig zomertenue, dat ik niet als kleding van een agent herkende. Hij berispte me, omdat ik blijkbaar zonder rijbewijs reed. Maar mijn vader kwam snel aanhollen van een van zijn hotels en schold mij voor de show uit : "Ik heb je zo vaak verboden, om met de auto te rijden....en je weet dat het niet mag!"
We hebben er nooit meer wat van gehoord, dus ik denk dat die smeris het ergens wel grappig vond.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest