Brand Felix Meritis, februari 1932
vergroot foto

Brand in Felix Meritis 19 februari 1932

Han van der Linden-Schadd
Naast gebouw Felix Meritis op de Keizersgracht in Amsterdam woonde indertijd de Familie Schadd. Zij waren natuurlijk nauw betrokken bij deze brand.
Vader Schadd schreef de volgende brief aan zijn oudste dochter en schoonzoon die in Basel woonden.

Lieve kinderen,
Naar ik hoop zijn jullie van ons telegram niet geschrokken en zullen jullie daaruit gezien hebben dat wij allen goed zijn.
De ellende begon om 's morgens kwart over zes toen Moeke zo'n lawaai op straat hoorde en zag dat de brandweer voor Felix stond.Tegelijkertijd had Betsy enig geraas gehoord op de vliering en denkende dat er een inbreker in huis was, eens even buiten haar deur gekeken en toen een boel rook ontdekt.Toen meteen naar beneden en Moeke naar boven.Toen heeft Moeke mij geroepen wat zij met zoveel tact en beleid deed dat ik er absoluut niet van geschrokken ben.
Meteen allemaal aangekleed (niet gewasschen,daar was geen tijd voor) en net toen we klaar waren belde de brandweer aan en werden 4 slangen door de logeerkamer naar het plat gelegd. Ik natuurlijk mee en sloegen toen de vlammen al uit het zijraam van Felix, datzelfde waarover ik toen nog met Holdert ruzie heb gehad, omdat ik het erg secuur wou hebben. Gelukkig maar dat ik toen volgehouden heb, want nu heeft het draadglas het bijna zoolang uitgehouden tot de brandweer erbij was. Anders was ons huis er ook aangegaan, omdat de brand juist bij dat raam is uitgebroken.
Trouwens als er een beetje wind was geweest waren er zeker een stuk of zes huizen afgebrand.Om ruim zeven uur bracht Moeke met de poes op de ene en pop Hans op de andere arm tante Trijn en Hannie, die nogal onder de indruk was naar de Da Costakade, waar zij nu nog is. Om 8 uur werd het electrisch net stroomloos gezet zoodat ik nog mooi de gelegenheid had om op kantoor voor de kaarsen-noodverlichting te zorgen.Weer een uur daarna werd het gas afgesloten,ook bij buurman Cox, waarop Moeke direct ergens in de buurt heete melk bestelde want zonder koffie ging het nu eenmaal niet!
Nog een poosje later kwam het bevel om het gehele "huis" te verlaten omdat ze bang waren dat de voorgevel van Felix het niet zou houden en dan een stuk van onze gevel zou medenemen.
Gelukkig bleek na een anderhalf uur het ergste gevaar geweken en konden wij boven weer terecht. Overal water en nog eens water en lang niet van de eerste kwaliteit omdat er druk uit de Keizersgracht gepompt werd vooral door het z.g.n. waterkanon van de Jan van der Heyden.
Dag! Een kus en een hand van Vader

Naschrift van dochter Han(nie)
Hoewel het 9-jarig kind dat ik toen was, uit logeren werd gestuurd, herinner ik me nog goed hoe gaten werden geprikt in het wit (kartonnen?) plafond tusssen de balken in de huiskamer. Hierdoor werd het bluswater afgevoerd in alles wat maar beschikbaar was aan emmers en teilen.
Toen ik na een paar dagen weer naar huis mocht bleek dat mijn moeder niet alleen ergens hete melk had besteld, maar ook zeker tien zaklantaarns, waar wij nog jaren gebruik van hebben gemaakt.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest