Ouderlijk huis in de Sabelstraat 26, Otrobanda, Curaçao
vergroot foto

Ouderlijk huis in de Sabelstraat, Otrobanda, Curaçao

Lidwina Paulina Bloem
Op dit vel papier heb ik mijn ouderlijk huis getekend. Het huis was gelegen aan de Sabelstraat in Otrobanda, een wijk in Willemstad. Mijn grootvader had samen met zijn broer een groot huis gebouwd voor zijn eigen familie plus twee kleinere huizen die hij aan derden verhuurde. Hij kon zich dat veroorloven, omdat hij een goede baan bij de overheid had.
In één van die huizen woonde ik met mijn moeder, mijn zus en twee broers. Zeker voor die tijd woonden we er erg geriefelijk. Het huis had een woonkamer, een eetkamer, een slaapkamer voor mijn moeder, een slaapkamer voor de jongens en een slaapkamer voor de meisjes. En dan was er nog een keuken en een badkamer.
In dit huis bracht heb de eerste tien jaar van mijn leven door gebracht. Daarna verhuisden trokken we in bij mijn oma die buiten de stad woonde. Ik heb plezierige herinneringen aan dit huis. In tegenstelling tot anderen hoefde ik als meisje niet veel te doen in huis-mijn moeder verbood het me zelfs om in de keuken te komen. Mijn moeder waste en streek voor andere mensen, maar toch liet ze niets aan mij over.
Omdat ik als meisje niet op straat mocht spelen, bracht ik veel tijd in huis door. Veel vriendinnen had ik niet, maar ik herinner me nog wel mijn buurmeisje. Dan ging ik in mijn raam staan en zij in het hare, en zo praatten we dan met elkaar.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest