Overgrootmoeder Helena Augustina Blein (ofwel Ma Nena)
vergroot foto

Overgrootmoeder Helena Augustina Blein (ofwel Ma Nena)

Lidwina Paulina Bloem
Dit is een foto van mijn overgrootmoeder: de oma van mijn moeder. Volgens de stamboomgegevens werd mijn overgrootmoeder geboren op 18 augustus 1841. Zij was de dochter van Lisette Blein en Nicolaas Haseth. Van Lisette Blein is bekend dat zij in 1821 geboren werd en dat ze de dochter was van Carolina Margarita. Deze Carolina Margarita was slavin geweest van de gebroeders Lauffer te Blenheim. De naam Blein verwijst naar deze plek.
Volgens de stamboomgegevens werd Lisette Blein samen met haar drie kinderen vrijgekocht op 11 november 1847. Mijn overgrootmoeder moet toen 6 jaar geweest zijn.
Mijn overgrootmoeder trouwde op 13 februari 1861 met mijn overgrootvader Willem Barend Bloem. Samen kregen ze tien kinderen, waaronder de vader van mijn moeder: Biel David Bloem. Hij werd op 30 december 1864 in vrijheid geboren. Zoals ook nu ook vaak nog gebeurt in de Cariben, trokken veel van de zoons van mijn overgrootmoeder op volwassen leeftijd weg van het eiland, omdat er geen werk voor hen was op Curaçao. Ze trokken naar Cuba, de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. Drie van haar zoons, waaronder mijn opa, bleven echter op Curaçao wonen.
Mijn opa heb ik jammergenoeg nooit gekend. Hij stierf op 4 september 1928,
8 jaar voor mijn geboorte.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest