Mijn grootmoeder Johanna Romana Betorina
Mijn grootmoeder Johanna Romana Betorina
vergroot foto

Mijn grootmoeder Johanna Romana Betorina

Lidwina Paulina Bloem
Op deze foto zie je mijn grootmoeder Johanna Betorina Bloem op haar erf op Weis Afo, het zogenaamde tweede district buiten Willemstad. Mijn oma werd geboren op 29 februari 1876, waar precies weet ik niet. Wanneer ze precies getrouwd is met mijn opa Biel David Bloem weet ik ook niet, maar het moet begin 1900 zijn geweest. Hun eerste zoon werd in ieder geval in 1909 geboren.
Op deze foto ziet je mijn oma in haar tuin met twee meisjes. Het grote meisje ken ik niet, maar aan de sokjes te zien kan het een Europees meisje zijn geweest. Het kleine meisje is waarschijnlijk het buurmeisje, waar ik altijd mee speelde als ik bij mijn oma was. Na mijn tiende ben ik samen met mijn moeder, mijn zus en mijn twee broers bij mijn oma gaan wonen op Weis Afo. Maar voor die tijd gingen we elk weekend naar haar toe. Veel mensen brachten vroeger het weekend buiten de stad door, dus bij mijn oma ontmoette je altijd andere familieleden en vrienden. In die weekenden speelde ik altijd samen met het buurmeisje van de foto. Bij mijn oma waren we de hele dag buiten, terwijl ik in de stad bij mijn moeder als meisje alleen binnen mocht spelen.
Na mijn tiende ben ik bij mijn oma gaan wonen en dat was een heerlijke tijd voor mij. Vaak gingen we samen onder de fruitboom zitten en dan vertelde ze me allerlei familieverhalen: waar mijn familie vandaan komt, de slavernijperiode, enzovoorts.
Ze zong ook altijd voor me. Ik bewaar hele goede herinneringen aan mijn oma.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest