Typisch Antilliaanse portemonnee
vergroot foto

Typisch Antilliaanse portemonnee

Ursula Clemencia
Deze portemonnee kreeg ik van mijn moeder voor mijn vijftiende verjaardag. Op de Antillen wordt je vijftiende verjaardag, la fiesta di quinceanero, groots gevierd. Je vijfitende verjaardag luidt als het ware de overgang tot volwassenheid in.
Ook bij mij thuis werd mijn vijftiende verjaardag in vol ornaat gevierd. Mijn moeder was maanden met de voorbereiding bezig geweest en had hele dagen in de keuken gestaan.
Op de grote dag had ik een lange zalmkleurige jurk aan, die mijn moeder zelf had gemaakt. Mijn haar was mooi gedaan en de porch (veranda) was versierd met bloemen die kleurden bij mijn jurk. Er waren speciaal leeftijdgenoten uitgenodigd, omdat het feest ook bedoeld was om kennis met elkaar te maken.
Het was traditie om een portemonnee voor je vijftiende verjaardag te krijgen. Vanaf die dag ben je een jonge vrouw die moet leren om goed met haar geld om te gaan. In de portemonnee zat behalve kleingeld een biljet van vijf gulden, wat in die tijd veel waard was.
Vanaf die dag dat ik de portemonnee kreeg had ik hem altijd bij me. Ik bewaarde er behalve kleingeld van alles in, zoals geheime liefdesbriefjes en sieraden. Omdat er privé-zaken in zaten, liet ik hem nooit zomaar slingeren, maar bewaarde ik hem elke avond onder mijn kussen.
Deze portemonnee heb ik al die tijd bewaard, omdat het me doet denken aan die speciale verjaardag en aan mijn moeder, die recentelijk overleden is.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest