Getuigschrift De Gruyter
vergroot foto

Bezorger bij de Gruyter

Huibert Bronkhorst
Ik was 16 jaar toen ik bij de Gruyter kwam werken; dat was in de Scheldestraat, hoek Noorderamstellaan. Die heette na de oorlog Churchillaan, als eerbewijs aan Churchill. De vroegere Zuideramstellaan ging toen Rooseveltlaan heten.
Ik was bezorger, maar hielp ook wel in de winkel. In de zaak was een kelder met goederen in grote verpakkingen. Die moesten naar boven gebracht worden; zakken met 100 kilo suiker bijvoorbeeld. De dames die in de winkel werkten wogen de spullen af en deden die in zakken voor de verkoop. Piet de Gruyter werd ook wel "Piet de dief" genoemd. Dat kwam door het volgende: zo'n baal suiker of een ander produkt moest afgewogen worden in kilo's. Het winkelpersoneel kreeg de opdracht om uit een baal met 100 kilo 101 of 102 kilo uit te wegen. Dat kon doordat de zakken gemaakt waren van een zware kwaliteit papier, en die zakken werden ook meegewogen.
Op maandag moest ik koper poetsen, zowel buiten als binnen. Buiten waren koperen strippen, en binnen waren bakken met diverse artikelen zoals rijst, zuidvruchten e. d. die los verkocht werden. Ook de koffie zat in silo's met koper.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest