Het Zwarte Huis-oftewel De Windroos, Okeghemstraat
vergroot foto

Het Zwarte huis oftewel De Windroos

Piet Kramer-de bekende architect van de Amsterdamse School-ontwiep in de Okeghemstraat in Amsterdam Oud-Zuid een heel bijzonder huis. Op de hoge trap, die aan de zijkant van het huis loopt staat de naam van dit grote pand te lezen: De Windroos. In de wandeling werd het ook wel het Zwarte Huis genoemd.

De huidige bewoonster Lili Couvee-Jampoller vertelt:
In 1940 moest mijn moeder, die in Scheveningen woonde, haar huis daar op last van de Duitsers verlaten. Ik woonde al in Amsterdam en huurde voor haar een mooie etagewoning waar ik nu nog steeds in woon. We woonden daar samen,maar in de eerste jaren huisvestten we soms vluchtelingen uit Oostenrijk, die daarna probeerden naar Amerika te komen. Later in de oorlog hadden we ook onderduikers waarvoor door een bevriende timmerman een speciale schuilplaats in een diepe kast gemaakt werd.
Op deze foto staan twee jongens die er hun jeugd hebben doorgebracht: Erik en Peter Couvee. Peter is daar ook geboren.
Drie jaar geleden werd het huis Rijksmonument; tevens werd het van buiten helemaal gerestaureerd. Er zijn vijf woningen in, met maar 2 huisnummers: 25 en 27. De kamers van binnen zijn ruim en het balcon kijkt uit op een zeer grote tuin, die bij het benedenhuis hoort. Van binnen zijn er typische houten constructies, zoals de spijlen van de trap.
De indeling van de ramen laat duidelijk zien dat het huis uit de jaren twintig is. Ook het schuine gangetje dat w.c. badkamer en beide kinderkamers verbindt is anders dan je in de meeste huizen zou vinden.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest