Boehandelaar C. J. Samsom
H. J. samsom-van wijhe
Simon carmiggelt
Hans van den bergh
Boekhandel samsom
vergroot foto

Jubileum boekhandel samsom

H. J. Samsom-van Wijhe
Boekhandel Samsom was gevestigd op de hoek van de Hobbemakade en de Roelof Hartstraat. De boekhandel werd opgericht in 1936 door een zoon van de uitgever uit Alphen aan de Rijn, C. J. Samsom en heeft al met al ongeveer 60 jaar bestaan.
Het interieur van de winkel was niet dat van een moderne inloopzaak, maar had een rustig, ouderwets karakter door de betimmering met mahoniehout en de hoge kasten. In de bogen boven de etalages zaten glas-in-lood-raampjes waardoor binnen een enigszins schemerig licht viel.
Boekhandel Samsom was een algemene boekhandel, met een speciaal accent op reisboeken, levensbeschouwelijke en religieuze boeken, kunst, de betere roman en met een aparte hoek met kinderboeken! Daarnaast genoot de verkoop van engelse kinderplaten en kaarten speciale bekendheid in de buurt.
Deze foto werd genomen tijdens de viering van het veertig-jarig jubileum, ter gelegenheid waarvan Carmiggelt was uitgenodigd. Ook Huub Oosterhuis en de dichteressen Hannie Michaelis en Judith Herzberg waren op die dag aanwezig.
Boekhandel Samsom is grotendeels een familiezaak gebleven met weinig personeel.
"Mensen zijn vaak te commercieel: als iemand geld wil verdienen, moet hij geen boeken gaan verkopen. Het persoonlijk contact met de klanten vind ik veel belangrijker!"
Aldus C. J. Samsom in een mini-interview in Het Parool ter gelegenheid van het jubileum.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest