Manuel Chaves
José Díaz
Ontmoetingsdag Andalusiërs
vergroot foto

Altijd Andalusiër gebleven

José Díaz
In Eindhoven ben ik voorzitter van de Casa de Andalucía. Er zijn twee Andalusische verenigingen in Nederland: in Ridderkerk en in Eindhoven. In België zijn er veel meer en een keer per jaar is er in Brussel een ontmoetingsdag waarop ook Manuel Chaves, de president van Andalusië, aanwezig is. Op deze foto sta ik met mijn Nederlandse vriendin naast Manuel Chaves, in het gebouw van de Andalusische regering in Brussel.
Eigenlijk ben ik van jongs af migrant, want als jongetje van een jaar of tien verhuisde ik al met mijn ouders van Malaga naar Barcelona. Maar ik kon niet wennen in Barcelona en werd op school gepest vanwege mijn Andalusische accent. Op een gegeven moment hebben mijn ouders mij teruggestuurd naar Andalusië, waar ik op kostschool heb gezeten. Toen ik van school af kwam ging ik terug naar Barcelona, waar ik mijn vervolgopleiding deed, in militaire dienst ging en van waaruit ik in 1963 naar Nederland emigreerde om in een textielfabriek te gaan werken.
Ik woon nu al meer dan veertig jaar in Geldrop en zou best terug willen naar Spanje, maar ik ben bang dat ik mijn kinderen en kleinkinderen zal missen. Bovendien moet je daar ook weer opnieuw beginnen en dat is op mijn leeftijd niet meer zo gemakkelijk. Al mijn familie woont in Barcelona, maar mocht ik ooit teruggaan, dan ga ik naar Malaga. Terug naar mijn geboortestreek, dat is een droom die ik als kind al had.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest