Pasje Philipscomplex S
vergroot foto

Eerste Spaanse werkneemster bij Philips

Antonia Klerkx-Serrano
Dit pasje heb ik altijd bewaard, want het is een van mijn eerste pasjes van Philips. Ik was de eerste Spaanse vrouw die bij Philips werd aangenomen, dat was in november 1964. Philips begon al in 1962 met het werven van arbeiders in Spanje, maar dat waren allemaal mannen. De vrouwen kwamen pas tegen het einde van de jaren ’60 in het kader van de gezinshereniging. Maar ik kwam eerder naar Nederland, via mijn oudste broer die bij Picus houtindustrie werkte.
Voordat ik bij Philips begon, had ik al een paar andere baantjes in Eindhoven gehad, maar bij Philips voelde ik me direct thuis. Ik heb op veel verschillende afdelingen gewerkt en overal met plezier. Als ik geen spierziekte had gekregen, was ik er graag tot mijn pensioen gebleven. Gelukkig heb ik nog wel mijn 25-jarig jubileum kunnen vieren.
Philips heeft ook veel voor mij gedaan. Toen ik er begon was ik 19 jaar, mijn vader in Andalusië was ziek en mijn ouders hadden geen ziektekostenverzekering. Philips heeft er voor gezorgd dat mijn ouders via mij verzekerd werden, zodat mijn vader alle benodigde medicijnen kon krijgen. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor.
In 1973 hebben twee broers en een zwager van mij ook werk gekregen bij Philips. Zij behoorden tot de laatste lichting arbeiders die Philips in Spanje heeft geworven. Bij personeelszaken verzekerden ze me: “We zorgen ervoor dat ze voorrang krijgen, want we hebben liever familieleden van jou dan mensen die we helemaal niet kennen.”
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest